Ioana Rusu este o artistă vizual  din Iași. Abordează fotografia, instalația și video-ul. Ca artist vizual emergent, caută constant oportunități de a-și extinde abilitățile și de a dobândi o înțelegere mai profundă a artei și a vieții. Proiectele site-specific au început să reprezinte principalul ei interes. În prezent, simte că acestea i se potrivesc deoarece îi place aspectul social; îi place să creeze pe baza interacțiunilor pe care le are cu oameni sau locuri care o inspiră.

Proiectul pe care l-am gândit în legătură cu cariterul Iris pornește de la fascinația mea pentru locurile abandonate sau nefolosite. Aceasta a luat naștere dintr-o dorință de a explora memoria întipărită în aceste spații.

În ruine, descopăr o frumusețe paradoxală, o estetică a decăderii care mă invită la

meditație asupra timpului și a ciclurilor vieții. Aceste locuri, în aparență lipsite de viață, pulsează o energie latentă, purtând în ele povestea unei comunități, a unor evenimente și a unor experiențe umane. Identitatea noastră este strâns legată de contextul în care trăim, iar aceste locuri abandonatereprezintă un fel de arhivă a unei comunități. Prin intermediul lor, putem reconstitui povești, putem înțelege valorile și aspirațiile unei generații, putem simți pulsul vieții care a animat odată aceste spații. Aceste ruine sunt, de fapt, niște portrete colective, care ne ajută să ne situăm în timp și spațiu și să ne definim ca indivizi în raport cu comunitatea. Mă interesează în mod deosebit modul în care aceste spații abandonate pot fi reinterpretate și reintegrate în viața contemporană. Pot ele să devină catalizatori pentru noi forme de expresie artistică, pentru dialoguri comunitare sau pentru reflecții asupra viitorului?

Urmăresc să documentez locuri lipiste de viață și să realizez o instalație fotografică. Practica mea este în primă instanță observațională, obișnuiesc să analizez subiectul prin dialog cu mai multe persoane. Consider că fiecare percepție diferită a unui fapt îmbogățește abordarea artistică. Vizitarea și fotografierea acestor locuri se va îmbina cu dialogurile și mă va ajuta să realizez niște imagini fotgrafice peste care voi face mci intervenții. Ulterior doresc să aduc aceste colaje în fața publicului într-un mod instalativ, în câteva cuburi de gheață, plasate în locuri diferite din cartier.

Acest proiect a fost dezvoltat în cadrul apelului artistx în intervenție, care face parte din programul Iris comun. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.